
מתכון ראשון חייב להיות חגיגי 🙂
ראש השנה הוא החג הראשון והחגיגי של השנה ולכבודו אני מזמינה אתכם להכין את עוגת עקיצת הדבורה אבל בגרסה טבעונית ופשוט להתענג על כל ביס.
העוגה מורכבת מבצק שמרים רך כמו ענן (שתוכלו להשתמש בו לכל עוגת שמרים שתרצו), וממילוי פשוט של קרם וניל ו"דבש". את בצק השמרים (לאחר ההתפחה) מצפים בציפוי של שקדים ו"דבש" שמוסיף לעוגה פריכות וחגיגיות, ולפני המילוי חוצים את העוגה, מספיגים אותה בסירופ סוכר שמוסיף לחות ועסיסיות וממלאים בקרם.
עוגת עקיצת הדבורה ללא הדבש של הדבורה
החומרים:
לבצק שמרים:
350 גרם קמח מנופה
1 כף קמח תפוחי אדמה
50 גרם קמח שקדים
10 גרם שמרים יבשים או 25 גרם שמרים טריים
50 גרם סוכר
1/3 כפית מלח
1 כפית תמצית וניל
220 מ"ל (קצת פחות מכוס) חלב צמחי
70 גרם חמאה טבעונית (למשל של וגה)
לציפוי שקדים ב"דבש":
70 גרם סוכר
60 גרם (3 כפות) דבש טבעוני (או סילאן)
100 גרם חמאה טבעונית
50 מ"ל (3 וחצי כפות) שמנת צמחית
130 גרם שקדים פרוסים
לסירופ:
100 גרם סוכר
120 מ"ל מים
לקרם וניל ו"דבש":
250 מ"ל שמנת צמחית
1 אינסטנט פודינג בטעם וניל צרפתי
1 כוס (240 מ"ל) חלב צמחי
4 כפות דבש טבעוני
אופן ההכנה:
לבצק שמרים:
- במיקסר עם וו לישה מערבלים קמח, קמח תפו"א, קמח שקדים, שמרים וסוכר. מוסיפים תמצית וניל וחלב בהדרגה ולשים עד לקבלת בצק.
- מוסיפים חמאה טבעונית ומלח ולשים כ-10 דקות נוספות.
- מעבירים לקערה מעט משומנת, מכסים ומניחים להתפחה עד להכפלת הנפח כשעה בטמפרטורת החדר או במקרר למשך הלילה.
- מוציאים אוויר מהבצק, מרדדים אותו על משטח עבודה מקומח קלות לעלה גדול בטיפונת מקוטר התבנית, קורצים עיגול של 24 ס"מ ומניחים בעדינות בתחתית התבנית. מכסים ומשאירים להתפחה עד להכפלת הנפח.
לציפוי שקדים ב"דבש":
- מבשלים בסיר קטן סוכר, דבש טבעוני/ סילאן, חמאה טבעונית ושמנת צמחית עד שהחמאה נמסה והתערובת אחידה ומגיעה לרתיחה.
- מנמיכים את האש ומבשלים לעוד 2 דקות תוך בעבוע קל להסמכה קלה.
- מוסיפים שקדים פרוסים ומערבבים.
- מצננים לטמפרטורת החדר.
אפייה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- כשהבצק סיים לתפוח, משטחים עליו ממש בעדינות את ציפוי השקדים. יש להעביר מעט מתערובת השקדים בכל פעם, ולשטח מאוד בעדינות כדי לשמור על ההתפחה.
- אופים את העוגה כ-25 דקות עד שציפוי השקדים מזהיב ומתקבל צבע קרמלי.
- מצננים היטב.
- שומרים את העוגה בטמפרטורת החדר מכוסה היטב עד להרכבה.
לסירופ שקדים:
- בסיר קטן מבשלים יחד את הסוכר והמים עד שהסוכר נמס והתערובת מגיעה לרתיחה.
- ממשיכים לבשל לעוד כמה דקות ומכבים את האש.
לקרם וניל ו"דבש":
- במיקסר עם בלון הקצפה מקציפים שמנת צמחית עם חלב צמחי, אינסטנט פודינג וניל לקצפת יציבה.
- ממש לפני שהקצפת יציבה לחלוטין, מוסיפים דבש טבעוני וממשיכים להקציף עד לאיחוד.
- מעבירים את הקרם לשקית זילוף עם צנטר חלק של 1.5-2 ס"מ. (לא חובה אם מעדיפים למרוח את הקרם על העוגה ולא לזלף).
- חוצים את עוגת השמרים במרכזה בעזרת סכין משוננת. מניחים את חלקה התחתון של העוגה על צלחת הגשה ומספיגים מחצית מכמות הסירופ בעזרת מברשת. לחזור על הפעולה עם החלק העליון של העוגה (כמובן שבחלק העליון יש להספיג את הסירופ בצד הפנימי של העוגה שללא ציפוי השקדים).
- מזלפים על תחתית העוגה את הקרם או מורחים אותו בעזרת מרית.
- מניחים בעדינות את החלק העליון של העוגה על החלק על הקרם.
- שומרים את העוגה בקופסה אטומה במקרר ומוציאים לטמפרטורת החדר זמן קצר לפני ההגשה.
אפשר גם להכין בתבנית שקעים וכך לכל אחד יש עוגה אישית משלו – פשוט מחלקים את הבצק לכדורים ומניחים שיתפחו בתוך תבנית שקעים 🙂
